Guide vid skador i padel

Så minimerar du skaderisken och förebygger de vanligast padelskadorna

Padel är en snabb och intensiv sport, vilket gör den så charmig och omtyckt att både kolla på och utöva. Men med en snabb och intensiv sport, som har många olika typer av rörelser, så finns även en hög risk för skador, vilket många padelspelare har fått erfara.

I den här guiden har vi samlat tips och information om vad du kan göra för att undvika skador i padel och vad du kan göra efteråt. Vi kommer att gå igenom:

– 6 tips på vad du kan göra för att minimera risken för skador
– Några av de vanligaste skadorna och hur man förebygger dessa

Minimera risken för skador i padel

1. Värm upp ordentligt

En motionscykel, dessa finns ofta i padelhallar och bör användas innan man börjar spela padel för att värma upp och undvika skador.

Att bli ordentligt varm innan man börjar spela hjälper mycket för att förebygga skador, många spelare slarvar dock med detta. Det är lätt att man kommer till padelhallen och står och snacka lite, för att sedan gå direkt till banan och börja slå bollar helt kall. Då kommer skadorna som ett brev på posten.

Hos många padelhallar finns motionscyklar uppställda, använd dessa och värm upp eller spring omkring i hallen om utrymmet finns. Glöm inte att även snurra igång armarna och värma upp dem. 

2. Spela med rätt utrustning

Att spela med rätt utrustning reducerar en stor del av risken för skador. Använd riktiga och bra padelskor, så att du inte glider och tappar fästet. Vidare så ska du använda ett padelracket som är anpassat för dig och din spelstil. Har du t.ex. problem med armen och armbågen kan det vara lämpligt att byta till ett mer skonsamt padelracket.

Det finns även grepplindor för padel som är vibrationsdämpande och således minskar påfrestningen på kroppen.

3. Lektioner för att förbättra teknik

Genom att ta en eller flera lektioner med en padeltränare kan du förbättra din teknik. En bra teknik minskar skaderisken och gör dig även till en bättre spelare, dessutom lär du dig hur du ska röra dig på banan. Många hallar erbjuder privatlektioner eller i grupp, kolla med din hemmahall!

4. Använd stöd och skydd vid problem

Om du har eller har haft bekymmer någonstans i kroppen så använd stöd och skydd som avlastar det drabbade området. Det finns många skydd som ger stöd och avlastning under padelmatchen.

Det finns även stöd och skydd att använda i vardagen för avlastning vid skador. Där har Rehabgrossisten en bra skadeguide att gå efter.

5. Variera träningen

Det är viktigt att variera sin träning och inte bara köra fem padelpass i veckan. Du behöver träna upp både kondition och styrka för att bli en bättre padelspelare och minska risken för skador.

Om du tycker det är svårt att komma igång med övningar och program så har Gymgrossisten en stor övningsbas med olika övningar och tips på hur du tränar olika delar av kroppen.

De har även ett stort utbud av olika träningsredskap för att skapa ett enklare hemmagym.

6. Återhämtning och vila

Har man väl fått blodad tand så vill man gärna spela så ofta som möjligt, tro oss vi vet hur det är. Men återhämtning och vila är viktigt också för att kroppen ska orka.

Precis som i många andra sporter så har massagepistoler även blivit populärt i padel för att få en snabb och bra återhämtning.

Vanliga skador i padel

Vi tar och går igenom några av de vanligaste padelskadorna och hur du kan förebygga dessa.

Padelarmbåge (tennisarmbåge)

Att ha ont i armbågen är ett av de vanligaste problemen inom padel, framförallt för nyare spelare. Det kan vara ett komplext bekymmer som kräver olika lösningar, därför har vi skrivit en separat guide med 9 tips på hur du slipper padelarmbåge. Där tipsar vi bland annat om skonsamma padelrack för armbågen, avlastande skydd och övningar som tränar upp muskulaturen runtom.

Ont i knä

Skador på knä och ben är vanliga i padel, det är en snabb sport med många plötsliga rörelser i kombination med djup knäböj och hopp. Det skapar såklart påfrestningar på knäna och man kan exempelvis drabbas av hopparknä.

Förebygg knäskador genom att värma upp ordentligt, träna styrka i benen och använd bra padelskor. Ha även koll på dina begränsningar, kanske måste du inte hoppa eller springa på varenda boll. Vid tidigare skador finns knäskydd som avlastar under matchen.

Ont i axel

Precis som vid bekymmer med armbågen så kan smärtor i axel bero på olika saker och man kan behöva testa sig fram för att hitta rätt anledning till problemet.

Förebygg axelskador genom att spela med rätt teknik, här kan lektioner med en professionell padeltränare hjälpa. Vidare ska du spela med rätt grepp och en bra grepplinda. En annan orsak för många padelspelare är att de använder ett för svårt och hårt padelracket, ett mjukare och mer skonsamt padelracket kan göra underverk i sådana fall.

Hälsenebristning

En hälsena kan helt eller delvis gå av och det har kommit att bli en vanlig skada i padel. En brusten hälsena kan ta lång tid att läka och kräva operation. Har skadad uppstått är det såklart viktigt att följa den rehabplan som en fysioterapeut (sjukgymnast) sätter upp och inte gå på för tidigt.

Förebygg risken för hälsenebristning genom en ordentlig uppvärmning, träna styrka i benen och att använda padelskor med bra stöd och dämpning.

Ont i handled

Att få ont i handleden är en annan vanlig skada inom padel och det kan förvärras av att man exempelvis har ett arbete som för det mesta utförs vid en dator med monotona rörelser för handen.

Förebygg problem med handleden genom att spela med ett bra grepp, rätt teknik samt träna styrka i arm och handleder. Avlasta med ett handledsskydd som ger stöd och kompression under padelspelandet.

Stukad och vrickad fot

Med de snabba rörelserna som finns i padel så är det lätt att drabbas av en stukad fot, framförallt om man har haft problem med det tidigare.

Minimera skaderisken genom att spela uppvärmd, använda stabila padelskor samt träna styrka i ben och fötter. För att ge stöd och avlasta vid tidigare skador finns det fotskydd att använda under matcher.

Aktuella Erbjudanden Padelutrustning

15% rabatt på padelracketar

Gäller på ordinarie priser

Kampanj på padelracketar

Upp till 50% rabatt på utvalda modeller